6. Porque somos socios. Omdat wij partners zijn.

 De vertaling in het Nederlands bevindt zich na de Spaanse versie.


Estimado Angel;
Es triste como yo intento fijar el tiro y tú me intentas despistar….Se suponía que eras el centrado y el correcto y yo, producto de mi educación católica, el que divaga y al que le da lo mismo una cosa que otra...

Despues de unos días en los que nuestros sanitarios han trabajado sin medios hasta la extenuación, en los que muchos abuelitos han muerto en los hospitales, sin ninguna compañía por prohibiciones gubernamentales, pero en los que otros muchos abuelitos han salido ya de la UVI, y no uno ni dos, sino decenas de ellos, comenzamos a ver una lucecita al final del túnel. Ya entra menos gente en los hospitales de los que salen sanos, y esto nos da moral….Todavía hay mucha presión en las clínicas, pero confiamos en que, con el sacrificio y el trabajo de los españoles y sus sanitarios, se vaya relajando

De lo que vamos a tener que pasar luego, ya todos sanos, no me atrevo a decir nada…
Hoy leia con atención una información que decía que el Primer Ministro de los Países Bajos, en este momento y desde aquí no solo se ven bajos, se ven también pequeños, bueno, te comentaba que la información decía que había pasado por el Parlamento para blindar la decisión de no aceptar nunca los fondos mutualizados. Es una estrategia vieja, esa de pasar por el Parlamento para tener una línea roja en una negociación y así no poderte mover hacia lo que realmente te están pidiendo. Pablo Iglesias lo ha hecho en múltiples ocasiones. Pedro Sanchez también es un experto, e incluso Albert Rivera, para que no me acuses de parcialidad. Controlas el censo o el Parlamento, haces la pregunta que sabes que los muy cafeteros te van a aprobar…y ya tienes la sacrosanta excusa de que no puedes ir contra la opinión democraticamente manifestada…. Al final no es otra cosa que cesarismo o falta de argumentos y confianza para negociar, “de esto no se puede hablar porque no me lo aprueban los…inscritos, afiliados, parlamentarios”…elíjase lo que más convenga….
Sin embargo, lo que está llamando la atención en la soleada España, es el ingreso en la UCI de Boris Johnson…. Aunque Luis el Marqués me acabe recriminando que eso tiene una difícil traducción en Google, en lenguaje patrio diríamos que a todo cerdo le llega su San Martín o, siendo más políticamente correcto, que todo bocazas tiene su minuto de gloria…aunque no sea el que espera…
No me alegro de esto, pero me reafirma en el hecho de que ya hace algún tiempo que se me han caído muchos mitos en cuanto a sociedades maduras y avanzadas…. No es que España sea un modelo para el mundo. Pero que una democracia como la Británica esté comandada por Johnson, u otra como la gringa, por Trump, no hace necesariamente que aprecie el nivel de nuestros dirigentes, pero sí que se me cure el complejo de inferioridad de golpe….
Johnson, cuando propugnó aquello de la inmunidad del rebaño, no se dio cuenta de que él era el perro y no entraba en la lista…. Y así le está yendo. A Trump, de momento, porque este hombre puede cambiar 60 veces de opinión en una hora, le parece que tener 100.000 muertos es un resultado espectacularmente bueno de su gestión de la crisis…y aquí estamos…con sol y buen tiempo….
Como ves, no hay sociedades mucho mejores que otras. Todas tienen sus miserias, y, por supuesto, todas tienen cosas de las que arrepentirse, o muertos en el armario…Alemania lleva arrepintiéndose 75 años…y no ha terminado…
Con lo que al final, como la Unión Europea no fue creada solo para vender lavadoras y seguros, sino fundamentalmente, para que dejáramos de matarnos entre nosotros, incluso los más furibundos ortodoxos deberán de asumir que tienen que llegar a acuerdos…créeme, a un alemán extremista cabreado, no hay ejército de los Paises Bajos que pueda pararle, y no me hagas ponerte ejemplos…
Porque posiblemente no sea necesario que el Presidente del Gobierno español vaya al Parlamento a sacar una resolución que diga que España, en una negociación en el Eurogrupo, nunca aceptará otra cosa que no sea unos fondos mutualizados, Coronabonos, o como los quieras llamar…. A lo mejor está bien llegar a un “nipatinipami” y que se entienda que somos una familia, mal avenida, pero que estamos mejor llevándonos regular que montando un cristo en la Cena de Nochebuena.
Hablando de Nochebuena, que nos tendremos que ver antes, ¿no?

Un abrazo, Angelito, se te quiere…y a ver por donde me sales….que siempre te escapas vivo…

Kikas

NEDERLANDSE VERTALING



Het is triest hoe ik probeer de focus te houden en je probeert me te misleiden... Wij gingen er van uit dat je de gecentreerde was en ik, een product van mijn katholieke opleiding, deene die ronddwaalt en nergens om geeft.

Na een paar dagen waarin onze zorgmedewerkers zonder voldoende middelen tot het uitputting hebben gewerkt, waarbij veel opa´s, zonder enige gezelschap vanwege het overheidsverbod, in ziekenhuizen zijn overleden, maar waarbij ook vele opa´s de IC al hebben verlaten (niet een of twee maar tientalen), begonnen wij een beetje licht te zien aan het einde van de tunnel. Er zijn al minder mensen in de ziekenhuizen opgenomen dan genezen, en dit geeft ons moed. Het is nog druk in de klinieken, maar we vertrouwen erop dat, met de opoffering en het werk van de Spaanse burgers en van onze zorgmedewerkers, de drukte geleidelijk minder zal worden.

Ik durf niet te praten over wat daarna zal gebeuren, wanneer wij allemaal gezond zijn.

Vandaag las ik aandachtig een artikel (in een Spaanse krant) die zei dat de premier van Nederland, (op dit moment en van hieruit lijkt Nederland niet alleen neder maar ook klein van geest) ging naar de Nederlandse parlement om de beslissing om nooit Eurobonds te accepteren te verdegigen. Het is een oude strategie, namelijk door het Parlement gaan om een rode lijk te trekken in de onderhandelingen en beweging in de richting van wat de andere partij echt van jij vraag te voorkomen. Pablo Iglesias heeft het meerdere keren gedaan. Pedro Sánchez is ook een expert, en zelfs Albert Rivera (zodat jij mij niet beschuldigt van partijdig te zijn) deed het ook.  (1) Als jij de volkstelling of het Parlement controleert en jij breng een motie dat jij weet dat jij aanhangers het zou goedkeuren, dat geef jij de perfecte excuus: "ik kan niet tegen een democratische geüite mening gaan". Uiteindelijk het is niet anders dan caesarisme of gebrek aan argumenten en vertrousen om te onderhandelen, "hierover kan nier worden gesproken omdat ik niet geautoriseerd ben door de (geregistreerde stemmers/partijleden/parlamentariers) kies wat het beste bij jij past.

Maar wat echter in het zonnige Spanje de aandacht trekt, is de opname op de IC van Boris Johnson. Hoewel onze gemeenschappelijke vriend Luis de Hertog me uiteindelijk verwijt dat dit een moeilijke vertaling heeft, zouden wij onze moedertaal zeggen dat "a cada cerdo, le llega su San Martín". (Het is eigenlijk niet zo moeilijk: "Johnson is het boontje dat komt om zijn loontje") of, meer politiek correct, dat elke opschepper zijn minuut van glorie krijgt... hoewel niet op de wijze dat hij verwachtte.

Ik ben hier niet blij mee, maar het bevestigt mij dat ik gelijk had in de mythes van het bestaan van volwassen en geavanceerde samenlevingen niet meer te geloven. Het is niet dat Spanje een model voor de wereld is, maar het feit dat een democratie zoals die van de Britten onder bevel van Johnson staat of andere zoals die van de yankees in handen van Trump is, hoewel het niet maakt mij het niveau van onze leiders op prijs stellen, geneest mij meteen van elke soort van minderwaardigheid gevoel.

Toen Johnson pleitte voor de kuddeimmuniteit besefte hij niet dat hij de hond was en dus niet bij de kudde behoorde. En dat zijn de resultaten. Voor Trump, omdat deze man zestig keer per uur van mening kan veranderen, lijkt het aantaal van 100.000 doden een spectaculair succes van zijn crisismanagement.  Hier zijn wij dan, lekker in de zon. Niets aan de hand.

Zoals je kunt zien, zijn er niet veel samenlevingen die beter zijn dan de andere. Ze hebben allemaal hun ellende, en natuurlijk hebben ze allemaal spijt van iets of lijken in de kast. Duitsland heeft al 75 jaar spijt... en het is nog niet voorbij.

Dus, uiteindelijk, aangezien de Europese Unie niet alleen is opgericht om wasmachines en verzekeringen te verkopen, maar vooral om te voorkomen dat wij elkaar vermoorden, moet zelfs de meest razend orthodox aannemen dat overeenkomsten moeten gesloten worden. Geloof mij, als een boze Duitse extremist tot de macht komt, er is geen leger in Nederland dat hij kan stoppen. Ik hoef geen voorbeelden geven, toch?

Misschien is het niet dat de president van de Spaanse regering naar het parlement gaat om een resolutie op te stellen waarin staat dat Spanje tijdens een onderhandeling in de Eurogroep nooit iets anders zal accepteren dan Eurobonds, Coronabonds of hoe je ze ook wilt noemen. Misschien is het oké om elkaar tegemoet te komen, dat wij begrijpen dat wij in Europe een familie vormen, misschien een met slechte onderlinge relaties, maar dat het beter is een middelmatige relatie te hebben dan ruzië te hebben tijdens het kerstavonddiner.

Over kerstavond gesproken, we moeten eerder dan Kerst elkaar zien, toch?

Angelito, je bent geliefd... kijk uit wat voor antwoord je geef, want het lijkt dat het jij altijd lukt om van onderwerp te veranderen.


Kikas.







Notes:

(1) Pablo Iglesias is de leider van het extreem-links partij Podemos en huidige vicepresident van de Spaanse regering. Pedro Sánchez is de leider van PSOE (Socialdemocraten zoals PvdA) en president van de Spaanse regering. Albert Rivera was de leider van Ciudadanos, een liberaal centrum-rechts partij die wij kunnen vergelijken met VVD)




No comments:

Post a Comment